fbpx

Igångsättning ballong – induktion med hjälp av en kateter (så går det till)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det kan finnas flera olika orsaker till att sätta i gång födseln på sjukhuset. Om vattnet går men du inte har några värkar, eller om du gått mycket över tiden. Man väntar ett par dagar men sedan är det bäst att hjälpa förlossningen på vägen.

En vanlig metod är igångsättning ballong, eller så kallad induktion med kateter.

Vad menas med ballong igångsättning?

Det låter inget vidare men är en säker och väl beprövad metod. För att det ska fungera måste livmodertappen vara något mjuk och mogen.

vad menas med igångsättning med ballong?
Vad betyder egentligen igångsättning med ballong?

En kateter förs in i slidan, med en ballong längs upp. Den fylls sakta med vatten, en koksaltlösning, tills den är full och hamnar då precis under barnets huvud. En eller ett par gånger i timmen så drar personalen i katetern för att stimulera livmodern. Alternativt skickas du hem med ballongen, och då ska du inte dra i den.

Tack vare dess tryck så mognar och öppnar sig modermunnen ytterligare och det är sedan lättare att sätta i gång födseln genom att ta hål på fosterhinnorna.

Vad innebär att sättas i gång med ballong?

Det är ett enkelt sätt att uppmuntra kroppens egen process. Ballongen förs in i slidan med en kateter (likt den på första bilden), som sedan tejpas fast på låret. Vårdpersonalen placerar den i livmodern, mellan fosterhinnan och livmoderväggen. Den kan sitta där upp till 24 timmar, för att med ett mekaniskt tryck förmå modermunnen att öppna sig. Eftersom ballongen är fylld med vatten så är det ett mjukt tryck.

Läs även: Så blev jag igångsatt – allt du behöver veta om igångsättning

Samtidigt så bidrar det till att kroppen utsöndrar prostaglandin, som är huvudhormonet när barnet föds. Vanligtvis så ramlar katetern ut av sig själv när det är dags. Annars tar de ut den efter ett dygn för att utvärdera situationen. Du känner en molande värk, lite som mensvärk, men det försvinner efter en stund.

När kan man sätta in en ballong?

Livmoderhalsen bör vara något mjuk när du sätts i gång med ballong. Efter avslutad behandling förväntar man att du ska vara öppen cirka 3–4 centimeter. Men redan innan undersöker personalen livmoderhalsen för att se om det finns en liten öppning eller i alla fall att den är mjuk och mogen. Annars måste den mognas först innan de kan sätta i gång själva förlossningen.

Igångsättning ballong tid – när ger det effekt?

Det gäller att ha tålamod när du föder barn. Ofta tar det lång tid, flera timmar eller i vissa fall dagar. Det samma gäller för igångsättning. Räkna med att det kan ta lite tid innan förlossningen kommer i gång, precis som vid naturlig födsel.

Alla är olika men ofta kommer ballongen ut efter 4–12 timmar, när du är någorlunda öppen. Då kan personalen ta hål på fosterhinnorna och du kan börja förlossningen. Det är alltså ganska individuellt hur fort det går. Man sätter även in värkstimulerande dropp, för att ge barnet en riktig skjuts på vägen.

Det är ovanligt att förstföderskor har snabba förlossningar, de brukar ta lite längre tid. Man beräknar runt 12–16 timmar om det är första gången du föder barn. För omföderskor däremot kan det gå snabbare, kroppen är liksom redan i läge. För dem kan det ta mellan fyra och åtta timmar, betydligt snabbare än första gången. Som med varje förlossning är det viktigt att ta det lugnt och ha tålamod.

Risker med ballong gravid

Det bästa är om du kan föda fram ditt barn av dig själv. Men ibland bara måste du sättas i gång, det finns så många fördelar. Då är ballong en av de bästa och säkraste metoderna. Eftersom den är mekanisk så påverkar den bara kroppen utifrån. Livmodern stimuleras att själv utsöndra prostaglandin och öppna modermunnen.

En risk med igångsättning är att det inte lyckas. Då kan det i slutändan bli aktuellt med kejsarsnitt och allt vad det innebär. Den risken är extra hög för förstagångsföderskor. Men annars är det inte så många risker involverade med själva ballongen. Värkstimulerande medel kan ge dig allt för täta värkar, men det är något som personalen är uppmärksam på. Ibland kan det också ta lite extra lång tid med en förlossning som är igångsatt. Inte farligt i sig självt, men du blir väldigt sliten.

Fördelar med ballong igångsättning

En klar fördel med just ballongigångsättning är att den är så säker. Det känns lite obehagligt när de sätter in ballongen, men sedan kan du röra dig och vara fri. Mer eller mindre, med tanke på att magen är stor och du verkligen är redo för att träffa ditt barn.

metoder för igångsättning
Ibland tar det ovanligt lång tid innan de små vill komma fram – då är en igångsättning det bästa alternativet.

Men det finns inga risker för vare sig mamma eller barn med ballong-igångsättning, det är helt enkelt ett mekaniskt sätt att skynda på förlossningen. Så även om du helst skulle vilja föda ditt barn på ett helt naturligt sätt kan du känna dig trygg när de föreslår induktion med hjälp av en kateter. Ett fint uttryck för ballong igångsättning. Ofta går det väldigt fort att få i gång födseln och det är inte alls så smärtsamt eller allt för obehagligt. 

Sammanfattning – igångsättning med ballong

Det kan vara farligt att vänta på en naturlig födsel. En del har till exempel väldigt högt blodtryck. Eller så har du en foglossning som tar bort livsglädjen för att den är så svår. Ofta är det nödvändigt att sätta i gång förlossningen om du väntar fler än ett barn. För att inte glömma alla de kvinnor som går över tiden.

Bebisen måste komma ut och då är igångsättning viktigt. En vanlig och bra metod för detta är igångsättning med kateter som är skonsamt och säkert för både mamma och barn.

You may also like

Leave a Comment