Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Barn och lek hör ihop. Förutom att de tycker om det så är leken en viktig del av barnens utveckling. De älskar att leka utomhus där de kan rasa runt och göra vad som helst. Men ibland är det också bra att leka inomhus. Och många gånger är det helt nödvändigt eftersom vädret inte riktigt tillåter att man går ut. Om det är för kallt eller regnigt är det bättre att komma upp med roliga aktiviteter som barnen kan göra inomhus.
Aktiviteter inomhus behöver inte vara dåligt
Nu är ju inte det ena bättre än det andra. Barnen behöver både leka utomhus och inne, de kompletterar varandra. Inomhusaktiviteter kan vara formande på olika sätt och vis. Använd den här tiden inomhus till att främja deras utveckling. Inte bara den fysiska eller sociala, men även deras emotionella utveckling. Mycket av det här formandet kan man även göra ute, men inte allting. Ofta är de saker man gör inomhus lite mer specifika, leken blandas med så mycket annat.
Även om du tycker det är bra för barnen att leka utomhus så mycket som möjligt så är det inte alltid lämpligt. Du kommer långt med bra kläder, men vädret är något man inte kan göra mycket åt. Barn är tåliga, men när det är riktigt kallt bör de inte vara utomhus några längre stunder. Och när det spöregnar är det inte lika roligt att vara i lekparken, till exempel. För att barnen ska ha det bra och kunna leka ordentligt gäller det att anpassa sig. Ibland är det allra roligast att leka inne.
Vad kan man göra med barn när det regnar?
Ni vaknar på morgonen och regnet bara öser ner. Först kanske alla suckar och tycker att det är en tråkig dag. Men om du har lite olika aktiviteter som du kan ta till så kan ni vända dagen och ha det riktigt bra. Det finns mycket du kan göra med barnen, och de älskar att kunna leka med sina föräldrar. Eller så ger du dem möjligheten att leka för sig själva eller tillsammans med varandra. Det viktiga är att vara förberedd som förälder så du kan hjälpa dem njuta av de regniga dagarna, även om det inte är så lätt att gå ut.
Tips på inomhusaktiviteter för barn lista
Läs igenom de olika tipsen och tänk efter vad som passar dina barn. Du kanske måste köpa in en del material eller göra förberedelser, det kan vara bra om allt finns till hands när det behövs.
Häe är några exempel på inomhusaktiviteter när det regnar:
- Rita och måla
- Skapa egna konstverk
- Laga mat och baka
- Besöka interaktiva webbplatser
- Spela brädspel eller kort
- Träna inomhus
- Sinneslek
- Virtuella utflykter
- Läsa bok
- Skriva brev
- Leka med klossar och lego
Låt oss gå mer in på vad dessa saker innebär:
Rita och måla
Det här är en höjdare vare sig det regnar eller inte. Barn är oerhört kreativa och tycker om att jobba med händerna. Beroende på åldern kan de rita med kritor, vattenfärg, tuschpennor eller något liknande. Det finns målarböcker där du färglägger, eller så kan de teckna på fri hand. När de blir något större kan de uppskatta en bok som visar dem hur de ska teckna djur, blommor eller något annat enkelt. Ni kan ha projekt och göra små böcker som berättar en historia, och så vidare.
Konst och hantverk
Att skapa sina egna konstverk är alltid roligt. Av PlayDoh eller trolldeg kan man göra bra mycket. Ni kan göra papier-maché tillsammans, det blir lätt lite kletigt men är både kreativt och väldigt kul. Om det börjar närma sig en högtid kan pyssel vara på sin plats. Små kycklingar gjorda av toalettpappersrullar eller en tomte som började sin bana som äggkartong. Sök gärna på nätet efter enkelt pyssel som passar barnens ålder. Alternativt kan du köpa en bok som ni tar fram de regniga dagarna. En del familjer har en pyssellåda där de har lite olika material för hantverk.
Matlagning och bakning
När de blir tillräckligt gamla kan barnen göra det här själva. Men ofta är just matlagning och bakning något som föräldrarna kan göra tillsammans med barnen. Det är ett utmärkt tillfälle att komma nära varandra, samtidigt som barnen lär sig många nyttiga saker. Skaffa gärna utrustning i mindre storlek som gör det lättare för barnen att delta. Låt dem ta över, du kan vara assistent.
Interaktiva webbplatser
Det finns fantastiska webbplatser där barnen kan lära sig allt. Dels har du de som är gjorda för skolämnen som matematik och läsning. Presenterat på ett roligt sätt så det blir till en lek. Men det finns även sajter där barnen får besöka andra länder, lära sig om djur och natur, universum eller vad de än är intresserade av. Genom att klicka på olika bilder, se videor och lyssna på berättelser får de både lära sig saker och ha det roligt.
Spela brädspel eller kort
Vissa spel tar flera timmar att bli klara med, en del familjer låter dem stå framme och fortsätter lite senare eller en annan dag. Andra är snabbare, men minst lika roliga. Det här är något som ni alla kan göra tillsammans, eller så låter du barnen spela med varandra. De här sällskapsspelen kan vara väldigt utbildande. Barnen måste läsa sig till instruktioner för att gå vidare, de lär sig om ett visst ämne under lekens gång och så vidare. Skaffa några olika brädspel så har de alltid något nytt att välja på.
Inomhussport eller träning
Har du gott om plats kan du kanske göra i ordning ett lekrum eller utrymme för barnen där de kan utöva någon form av sport. Kanske ett pingisbord eller en klättervägg. Barn behöver inte så mycket för att träna, och de är alltid villiga att klättra och krypa runt. Beroende på hur ni bor kan det finnas plats för en basketkorg. Det finns små varianter som passar för de yngre barnen också. Ett litet biljardbord kan ställas uppepå ett annat bord när det används, perfekt för en turnering när det är allt för kallt för att gå ut.
Sinneslek
Det går ut på att ni använder de olika sinnena. Framför allt då hörsel, smak, känsel och lukt. Denna typ av lek är både utbildande och intressant, precis vad barnen behöver. Bind för ögonen och låt barnet få lukta sig fram till vad som ligger på tallriken. Lägg saker i en skokartong och glänta bara på locket så att handen får plats. Den här sortens lek hjälper barnet att utveckla sina sinnen, att lita på sig själv och även få större förståelse för folk som kanske saknar ett av sinnena. Det kan också finslipa deras motorik, göra dem mer uppmärksamma på de små detaljerna.
Virtuella utflykter
Detta är likt interaktiva sajter, men kan användas tillsammans för en liten digital resa. Ni kan till exempel ta er till Washington och besöka det Vita huset. Lära er mer om presidenter och hur det ser ut där inne. Eller så kan ni klicka på olika bilder från Yellowstone nationalpark. De har kameror uppsatta överallt som gör att ni ser vad som händer där i reell tid. Besök huset där Anne Frank bodde, det gör boken så mycket mer aktuell. En del sajter har bilder i rörelse, så det känns som att man faktiskt var närvarande. Ett alternativ är att själva gå in på Google Maps eller Google Earth och se på olika platser. Kanske mormors hus eller fotbollsplanen som är översvämmad på grund av regnet.
Läsa en bok
Att läsa en bok är något som barn i alla åldrar kan göra. En del har dem på plattan, medan andra föredrar pappersböcker. Skaffa gärna ett par böcker som du inte tar fram förrän de behövs, typ när det inte är möjligt att leka utomhus. Antingen sådana som ni läser tillsammans, eller en bok som barnet kan läsa ensam.
Skriva brev
Det är alltid bra för barn att lära sig tänka på andra. Vem skulle uppskatta ett brev eller hemgjort kort från barnet? Eventuellt kan de skicka e-post eller ett WhatsApp meddelande till någon som håller dem kära. Det är ett fint sätt att uppmuntra kontakten med släktingar och vänner.
Klossar eller lego
Detta kan sysselsätta vissa barn i timtals. Du kan köpa modeller som de ska sätta ihop eller så får de använda sin egen fantasi och komma upp med nya saker.
Roliga lekar inomhus
Det finns många roliga lekar som passar för en regnig dag. Om ni kan komma tillsammans med andra barn kan det bli riktigt roligt men flera av de här lekarna kräver inte så många deltagare.
- Kurragömma. Små barn älskar att gömma sig och föräldrarna måste leta efter dem. Har ni ett stort hus kan det vara ännu roligare även för de lite större barnen. Det är riktigt intressant att se hur uppfinningsrika de är när det kommer till att gömma sig.
- Charader. Ni måste inte vara två lag med en massa barn. Det är bara roligt att gissa vad de andra föreställer. Välj ett tema, som djur eller artister. Beroende på barnens ålder kan ni göra det svårare, kanske med ordspråk eller känslor.
- Minnesleken. Lägg ut ett antal föremål på en bricka. Barnen får se på den i en minut och sedan täcker du över brickan med en handduk. Låt barnen få skriva ner (alternativt säga högt) de föremål de kommer ihåg. Den som kommer ihåg flest har vunnit.
- Skattjakt. Om barnen går in på sitt rum och stänger dörren kan du lägga ut lappar för skattjakten. Såvida du inte vet om att ni ska leka inomhus idag och gör det redan kvällen före. Låt dem gå upp och ner och leta, det ska ta tid och vara komplicerat. För de små barnen kan du rita ledtrådarna i stället för att skriva ner dem. Ett svårare alternativ är att skriva ledtrådarna som en gåta.
- Skicka ägget. Om du inte vill städa golvet är det bäst att göra det här med ett hårdkokt ägg. Den första personen håller det mellan hakan och bröstet. Nästa person måste ta det på samma sätt, utan att använda händerna. Se hur länge ni kan hålla på innan ägget ramlar ner.
- Sätta svansen på åsnan. En vanlig partylek som passar bra även en vanlig dag. Rita en åsna eller annat djur, men hoppa över svansen. Den kan vara en sjal eller bit papper som barnet ska sätta fast på åsnan. Svårigheten är naturligtvis att ögonen är förbundna.
- Bygga koja. Det här kan ni göra så enkelt som ni vill, eller bygga en riktigt härlig koja. En filt över köksbordet räcker, sedan kan barnet ligga där inne och läsa med ficklampa eller något annat roligt.
- Inte nudda golvet. Försök ta dig genom huset utan att nudda golvet. Du kan gå på mattor och klättra på möbler. Här gäller det att använda fantasin och inte vara rädd för att hoppa lite.
- Fågel, fisk eller mitt emellan. En person tänker på något i rummet. De andra får bara fråga om det är fågel (högt uppe), fisk (långt ner) eller mitt emellan. I tillägg kan du säga om det bränns eller är kallt, det vill säga om de närmar sig eller går åt fel håll.
- Viskleken. När barnen har rasat av sig kan ni vila upp er med viskleken. Den första personen säger ett ord eller en mening. Nästa person i sin tur viskar till den som sitter bredvid hen, och så vidare. Det här fungerar bäst när ni är en liten grupp, i alla fall några barn, för att det ska bli roligt.
Tips vid inomhuslek
Det krävs alltid lite insats av föräldrarna, vare sig barnen leker inomhus eller ute. Redan från början är det viktigt att skapa en positiv och säker miljö för inomhusleken. Det kan innebära att ni sätter upp gränser för skärmtid, till exempel. Att se på videor eller spela spel på plattan har sin plats, men kanske inte hela dagen. Vissa delar av hemmet passar inte för tuffare lekar, det är inte säkert varken för barnen eller inredningen.
Förberedelser är A och O
Som förälder kan du också göra mycket genom att i förväg tänka efter vad som kan behövas för en dag inomhus. Skaffa material av olika slag. Gör upp en liten plan för vad du kan föreslå åt barnen när det regnar eller är kallt. Eller kanske när de är lite snuviga och inte bör vara ute så mycket. Göm undan sakerna så de blir som nya när det är dags att använda dem. Alternativt kan du göra i ordning deras rum med olika saker, för det är ju många gånger man leker inomhus. Pussel, en pysselstation, bilderböcker, papper och kritor, för att bara nämna en del saker som du kan ge barnen.
Var med i leken
Barn brukar verkligen uppskatta när de vuxna leker med dem. Det är inte alltid möjligt, och inte heller nödvändigt hela tiden. Men ta dig gärna tid att göra något med dem. Om din tid är begränsad kanske ni kan laga maten tillsammans. Familjen måste ju äta, och då kan matlagningen bli till en lek eller mysstund. Vad som är viktigt är att hela tiden övervaka barnen, oavsett vad de leker med. Små barn kan inte lämnas helt ensamma långa stunder utan du bör ha översikt vad de håller på med.
Nyhetens behag
Det är inte ovanligt att barnen blir uttråkade. Eller att de har en dålig inställning redan från början. Om de vill gå ut och leka, men vädret inte tillåter det, blir de kanske sura eller ledsna. Då kan det hjälpa om du introducerar något nytt. Aktiviteter som de inte brukar göra men som du tror de kan tycka om. Hala fram de där sakerna du förberett eller föreslå att ni leker något nytt tillsammans.
Belöning och beröm
De flesta barn, i alla åldrar, tycker om när de blir belönade. Hjälp dem sätta upp mål och beröm dem för deras ansträngningar. Du kanske kan skapa olika nivåer och delmål i leken där de får belöningar eller på något sätt blir uppmärksammade. När de känner sig viktiga och får beröm blir det både roligt och lättare att fortsätta.
Slutsats att göra en kall eller regnig dag
Se de regniga dagarna som ett tillfälle att göra något annorlunda. Prova gärna på något av de förslag som har getts här ovan. Planera i förväg så blir det ännu roligare, för då har du allt material som behövs hemma. Kreativa lekar som konst eller byggande är alltid en höjdare. Men även spel eller virtuella utflykter. Om möjligt, låt barnen få leka något fysiskt också. Antingen en sport eller en lek där de rör på sig. Inomhuslek kan vara riktigt roligt. Om ni inte kan gå ut är det bara att lägga leken till hemmet.