fbpx

När vänder sig barn? Kan man träna bebis att vända? (svaret på dina frågor)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Tiden med en nyfödd är något av det mest spännande man kan vara med om. Utvecklingen går så fruktansvärt fort och ibland känns det som att barnet lär sig nya saker flera gånger per dag. En av de viktiga milstolparna för ett barns utveckling är när hen själv kan vända sig från rygg till mage och tvärt om. Detta är starten på all fortsatt motorisk utveckling.

Som ny förälder kan det vara svårt att veta hur och när detta kommer ske. När vänder sig bebisen? Vad är normalt och vad kan man förvänta sig? Detta tänkte vi ge lite information kring i dagens inlägg.

Utvecklingsstadier hos en bebis

De första två åren växer bebisen något alldeles oerhört. Du har flera milstolpar att se fram emot, och allting är väldigt intressant. Ibland är det svårt att hänga med i svängarna för det är så mycket som händer. I stora drag kan de olika stadierna delas in i:

Tidig motorisk utveckling

Till en början är det mest reflexer och primitiva rörelser som barnet gör. De har redan från första dagen reflexer eller en vilja att söka, suga och svälja mat. Du kan se hur det lilla barnet vänder sig efter bröstet eller flaskan. Om du lägger ditt finger på dess hand kommer hen att gripa om ditt finger. Ganska hårt för den delen. En primitiv rörelse som senare försvinner. Likaså det sätt som bebisar reagerar på plötsligt ljud eller rörelse. De slår ut med armar och ben för att sedan föra dem tillbaka igen.

Steg för steg kommer bebisen att bli mer medveten om sin omgivning och kommer att lära sig få kontroll över sina kroppsrörelser. Till en början ser du mest skillnad i ansiktet och nacken, det är där utvecklingen börjar. De ler mot dig, en underbar känsla. Sedan kan de lyfta på huvudet alldeles av sig själva. Till en början några sekunder, men så småningom kan de hålla det uppe under längre stunder. Det här i sin tur tränar upp nack-och ryggmusklerna, så att de med tiden kommer att kunna vända på sig.

Läs även: När kommer det första leendet & när börjar barn skratta? (stor guide)

Utveckling av grovmotoriska färdigheter

Att vända sig från mage till rygg, eller tvärtom, är en stor milstolpe. En del barn är tidiga, de gör det redan vid tre månaders ålder. De flesta brukar vara runt halvåret när de kommer så långt. Det är helt okej om det blir lite senare också. Barn är individer och det finns utrymmet för flera månaders skillnad i utvecklingen.

Vartefter ryggen blir starkare kommer barnet att kunna sitta upp. Till en början med stöd, det brukar också ske runt 6-månaders ålder. Senare sitter de helt av sig själva, kanske på en filt och leker.

När barnet börjar se världen från en upprätt position, när de lärt sig sitta, öppnar sig helt nya vyer för dem. De ser omgivningarna från en ny vinkel. Eftersom de är nyfikna på allt kommer de att vilja utforska det där de ser på andra sidan rummet. Många föräldrar säger att när de börjar krypa så är det slut på friden. Snabbt som tanken tar de sig fram, för att hinna se och uppleva så mycket som möjligt.

Utveckling av finmotoriska färdigheter

Det är en sak att göra stora saker, som att sitta och krypa. En annan sak är när barnen utvecklar sina finmotoriska möjligheter. Detta kräver att man lär sig samarbeta med de olika kroppsdelarna samtidigt. Något som vi vuxna tar för givet men som är en stor sak för de små knattarna.

Att sträcka sig efter saker är en typisk del av utvecklingen. De börjar förstå vad som finns, saker ser intressanta ut och de viftar med sina små armar. Till en början så klarar de inte mycket mer än att sträcka sig, men redan efter ett par månader så kanske hen är redo att greppa något. Du lär dig ta bort bordsdukar och annat som annars kan bli förstört.

Under den här fasen kan det vara bra att ge barnet något att arbeta med. Så kallad objektmanipulation innebär att de har olika saker att sträcka sig efter, lyssna på eller greppa. Små barn kan göra bra mycket, och de trivs med att bli stimulerade. Räkna inte med en tidigare utveckling, för sådant sköter de själva. Men du kan ge dem verktyg för att komma vidare i livet, redan vid ung ålder.

barns utveckling finmotorik reflexer

Faktorer som påverkar när bebisar vänder sig

Det är viktigt att vara medveten om hur barnet utvecklas, även om du inte behöver vara nervös om det inte händer något så tidigt. Att vara uppmärksam är dock inte överdrivet eftersom det kan göra skillnad. Livet som förälder handlar alltid om balans mellan vad som är normalt och vad du förväntar dig.

  • Fysisk tillväxt och muskelstyrka är naturligtvis grunden för att barnet ska kunna vända på sig. Det är svårare än det ser ut att vända på sig, och barnet måste så att säga träna kroppen för det. Näringsrik mat och träning, precis som för vuxna, är därför nödvändigt för framsteg.
  • Neurologisk utveckling påverkar musklerna och hur bebisen använder dem. Så varje gång du går till BVC kontrollerar de den motoriska utvecklingen. Inom en viss tid efter födseln bör barnet ha kommit fram till speciella milstolpar.
  • Miljömässig stimulans och interaktion kan göra stor skillnad. För det mesta kan du inte påverka barnet att vara väldigt tidig i sin utveckling. Vad du ger hen eller vad du gör för hen hjälper barnet att utveckla sin motorik. Som vanligt med barn är det lite men regelbundet som gäller.
  • Individuella variationer kan vara nog så stora, även inom samma syskonkull. Du kan inte jämföra ditt barns utveckling med kompisens eller storasyster. Om du är orolig för ditt barn är det bättre att fråga doktorn. De kan se på andra saker också, och inte bara på en liten del av hens utveckling.

Vilka är några tecken på att en bebis är redo att börja vända sig?

När bebisen kan hålla huvudet uppe av sig själv börjar hen bli starkare. Hen rör på huvudet utan att ramla, och börjar intressera sig för ljud eller saker runt omkring. Då tar det ofta inte lång tid innan hen vänder sig från mage till rygg, eller tvärtom.

Läs även: Lampa barnrum inspiration: 43 fina lampor för barnrumet!

Kan man träna bebis att vända?

Du kan hjälpa bebisen bli starkare i nacke och rygg genom att lägga hen på magen varje dag. Locka med leksaker eller din röst, för att uppmuntra hen att vrida och vända på sig. Även om du gör allt det här så vänder sig vanligtvis barn när de är redo för det.

Hur lång tid tar det vanligtvis för en bebis att lära sig att vända sig?

Det är väldigt individuellt, egentligen vet man inte alltid varför barn har så olika tidtabeller för sin utveckling. Vid tre månaders ålder är det en del barn som vänder på sig. Andra ligger stilla fram till åtta månader. De flesta vänder på sig runt 5–6 månaders ålder. Allt det här är bara riktlinjer.

Så kan du träna bebis att vända sig

Du kan själv bidra till bebisens motoriska utveckling. Att stimulera ett barn är både roligt och nyttigt. Lär dig vad som kan främja bebisens förmågor, och gör dem regelbundet.

Det är bra för bebisar att ligga på magen varje dag. Vänj dem vidd det så fort det är lämpligt. Du kan lägga dem på en filt på golvet, till exempel. Sakta men säkert kommer barnet att lyfta på huvudet. Till en början är det bara som en liten gungning men så småningom kommer de att kunna hålla det uppe.

Allt det här gör att musklerna runt nacken och ryggen stärks, barnet bygger upp sin bålstyrka. Ett annat sätt är genom att lägga bebisen mot din egen mage, medan du halvligger. Ni får nära kontakt och du ser bra hur musklerna fungerar. Efter ett tag så kommer barnet att vilja göra mer än att bara lyfta på huvudet, och hen vänder på sig.

Hur man lär bebis att vända sig

När bebisen ligger på magen så kan du stryka handen över ryggen. Det stimulerar hen att lyfta huvudet och vända på sig. Använd också den här stunden till att kommunicera, sätt dig på golvet bredvid barnet och prata med hen. Eller låt hen ligga uppepå dig. För de flesta av de här övningarna stärker inte bara motoriken utan även ditt band med barnet.

I tillägg till ren fysisk träning så kan du stimulera bebisen med visuella eller auditiva signaler. Barn är så väldigt intresserade av världen omkring sig. Du kan hålla leksaker eller andra föremål i närheten av dem. Då känns det helt naturligt för barnet att vända blicken dit, att lyfta på huvudet och försöka nå fram till dem. Vilket då bör vara genom att vända på sig. Barn verkar väldigt hjälplösa, och till en viss grad är de också det. Samtidigt är de oerhört självständiga och vill göra saker själv. De är födda så, vilket är till stor hjälp under utvecklingsstadiet.

Läs även: Babyleksaker – dessa bebisleksaker stimulerar lek & lärande

Ett alternativ är att prata eller sjunga för barnet. Dra dess uppmärksamhet till dig, och stimulera hen på så sätt att vända på sig. Barn är allra mest intresserade av sin familj, det verkar som att de föds med det. Eftersom många barn inte är så förtjusta i att ligga på mage, i alla fall om de inte vants vid det från början, så kan du börja med att låta dem vända sig från mage till rygg.

Det ska vara roligt att utvecklas. Genom att inkludera lekfulla aktiviteter kan du ge barnet den stimulans hen behöver, samtidigt som ni har det mysigt tillsammans. Ett tips är att byta ut leksakerna så de ofta har något nytt och spännande framför sig.

när vänder sig bebisen? hur hjälper man bebis vända sig?

Finns det några risker med att uppmuntra en bebis att vända sig?

Du kan aldrig tvinga en bebis att utvecklas, det fungerar helt enkelt inte. Vad du kan göra är att stimulera och lägga saker och ting till rätta för ett framsteg. Allting måste ske med silkesvantar. Om du märker att barnet inte trivs med något så ska du inte insistera. Pröva andra metoder för att stimulera hen. I övrigt är det inga risker med att uppmuntra barnet att vända sig.

Vad ska jag göra om min bebis inte vänder sig?

Till en början kan du stimulera hen. Lägga hen på magen, prata eller sjunga på ena sidan. Låt hen leka med olika leksaker, och flytta på dem. Ha bebisen på din egen mage och träna upp styrkan i nacke och rygg. Om du är orolig för att bebisen inte vänder på sig, och hen börjar bli några månader, så kan du vända dig till BVC. Ofta finns det andra tecken också om något inte är helt korrekt. Följ alltid din instinkt och insistera om du verkligen tror att något är fel.

När bör man söka hjälp?

Det är helt normalt med lite variation i milstolpsuppnåendet. Barn kan skilja sig åt i utvecklingen med flera månader. Eller så hoppar de helt enkelt över vissa milstolpar. En del barn kryper aldrig, de går direkt från att sitta till att börja gå.

Därför ska du som förälder försöka slappna av lite. Njuta av utvecklingen och inte jämföra med dina andra barn eller grannens. Det betyder inte att du ska glömma bort milstolparna. De är viktiga och du bör vara uppmärksam. Dock utan stress.

Att vända sig är en viktig del av utvecklingen. En del barn vänder sig så tidigt som vid tre månaders ålder. Så du kanske börjar fundera när 6 månaders dagen går förbi, sju månader, åtta månader, och så vidare. Allt det här är helt normalt. Det är klart att om ett barn inte vänder sig vid 8–9 månaders ålder kanske du vill vända dig till vården.

Normalt så fångas eventuella förseningar eller problem upp vid barnets kontroller. Det är vanligt att gå till BVC minst en gång i månaden. Vid sexmånaders-kontrollen brukar man få träffa läkaren, just för att kontrollera alla de olika stadierna i barnets utveckling. Ta upp dina farhågor, om du har några.

Sammanfattning och viktiga insikter

Att vända på sig är en stor milstolpe i ett barns utveckling. När barnet helt plötsligt samlat styrka och mod för att själv kunna byta kroppsläge är det lätt att känna sig stolt som förälder. Denna vändning brukar komma runt 6 månaders ålder, men kan ske både tidigare och senare.

Det är möjligt för dig som förälder att hjälpa ditt barn i att samla styrkan som krävs för att göra en vändning. Genom att träna på att ligga på mage och lyfta blicken mot exempelvis ditt ansikte eller en fin leksak kan man stötta barnets utveckling. Dock sker själva vändningen alltid när barnet självt är redo – ibland när man minst anar det!

You may also like

Leave a Comment