fbpx

Barnsäkra hemmet: så ser du till att hemmet är säkert inför att bebis kommer

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Som ny förälder vill man göra allt för att hålla sitt barn säkert. Man läser på om hur man på bästa sätt tar hand om bebisen, samt förbereder hemmet inför den nya familjemedlemmen. En viktig del i att förbereda hemmet är att barnsäkra hemmet.

Vardagliga saker så som trappor, eluttag och köksutrustning kan på ett eller annat sätt vara farliga för ett barn som just börjat upptäcka världen. Hur gör man för att barnsäkra sitt hem och vilka faror ska man akta sig för? Detta tänkte vi gå igenom i dagens inlägg.

Läs även: Inomhusaktiviteter med barn: Roliga aktiviteter en regnig dag hemma!

När ska jag börja barnsäkra mitt hem?

Det är bäst att börja barnsäkra ditt hem innan ditt barn börjar krypa eller gå. Det är aldrig för tidigt att vidta åtgärder för att skapa en säker miljö för ditt barn att utforska. Kom ihåg att anpassa säkerhetsåtgärderna efter ditt barns ålder och utvecklingsnivå.

Att tänka på när du ska barnsäkra hemmet

När du har små barn är det viktigt att se till att ditt hem är säkert för dem att vistas i. Barn är nyfikna och äventyrliga, och det är vår uppgift som föräldrar att se till att de är skyddade från eventuella faror. Genom att barnsäkra ditt hem kan du minimera risken för olyckor och ge ditt barn en trygg och säker miljö att växa upp i. Här är några viktiga punkter att tänka på när du ska barnsäkra ditt hem:

Vilka produkter kan jag använda för att barnsäkra mitt hem?

Det finns olika produkter tillgängliga på marknaden för att barnsäkra ditt hem, inklusive plastskydd för eluttag, spisgrindar, dörr- och fönstersäkerhetslås, skåpslås och mycket mer. Det är viktigt att välja högkvalitativa produkter som uppfyller säkerhetsstandarder och instruktioner för korrekt installation.

Självklart behöver du också överväga vilka faror som finns i just erat hem. Om ni inte har någon lättillgänglig trappa i hemmet så behöver ni inte kolla på ett trappskydd till exempel. Gå igenom hemmet i lugn och ro för att identifiera eventuella faror.

Barnsäkra eluttag

barnsäkra eluttag skydda sätta igen

Eluttag är en av de största farorna för små barn. De är nyfikna och kan lätt sticka in sina fingrar eller föremål i uttagen. För att barnsäkra eluttagen kan du använda plastskydd som täcker uttagen och förhindrar att barnet når in i dem. Se till att alla eluttag i ditt hem är täckta med dessa skydd för att undvika eventuella olyckor.

Barnsäkra sladdar

Sladdar utgör också en risk för små barn. De kan snubbla över sladdarna eller dra i dem, vilket kan leda till olyckor som fall eller elektriska stötar. För att barnsäkra sladdarna kan du använda kabelförlängare och dölja dem bakom möbler eller använda kabelkanaler för att hålla dem borta från barnets räckhåll.

Läs även: Babyvakt med kamera “Bäst i Test”

Barnsäkra balkong

Balkongen kan vara farlig för små barn om den inte är ordentligt barnsäkrad. Se till att det finns ett barnsäkert stängsel eller räcke som förhindrar att barnet kan klättra över eller falla från balkongen. Kontrollera också att inga möbler eller föremål som kan fungera som klätterhjälpmedel placeras nära balkongen.

Barnsäkra trappa

barnsäkra trappa babygrind barngrind trapp trappa

Trappor är en av de vanligaste platserna där olyckor kan ske för små barn. För att barnsäkra trappor kan du installera grindar både vid toppen och botten av trappan. Dessa grindar förhindrar att barnet kan klättra upp eller ner för trappan utan tillsyn.

Barnsäkra kamin

Om du har en öppen spis eller en kamin i ditt hem är det viktigt att barnsäkra den. Använd ett brandskyddsnät eller en barngrind för att förhindra att barnet kommer för nära elden eller bränner sig på den heta ytan. Se också till att eventuell ved eller andra brännbara material förvaras utom räckhåll för barnet.

Läs även: Lampa barnrum inspiration: 43 fina lampor för barnrummet!

Detta gäller även om du har en vedeldad köksspis som barnet kan komma i närheten av. Den elektriska spisen har ofta ett inbyggt barnlås och övervakas dessutom under matlagningen då den är varm.

Barnsäkra fönsterbräda

Fönsterbrädan kan vara en farlig plats för små barn. De kan lätt klättra upp på fönsterbrädan och riskera att falla ut genom fönstret. För att barnsäkra fönsterbrädan kan du installera ett fönstersäkerhetsgaller eller ett skyddsnät. Detta förhindrar att barnet kan komma för nära fönstret och minskar risken för fallolyckor.

barnsäkra fönster fönsterbrädor

Barnsäkra inredning

När det gäller inredningen i ditt hem finns det flera saker att tänka på för att göra det barnsäkert. Här är några viktiga aspekter att överväga:

Barnsäkra lådor

Lådor kan vara lockande för barn att utforska, men de kan också vara farliga om de klämmer sina fingrar eller drar ut tunga föremål som kan falla på dem. För att barnsäkra lådorna kan du installera barnsäkra lås eller låssystem som förhindrar att barnet enkelt kan öppna dem.

Barnsäkra skåp

barnsäkra skåp barnlås skåp lådor kök badrum

Skåp kan innehålla farliga föremål såsom rengöringsmedel eller vassa verktyg. Se till att alla farliga ämnen och föremål förvaras utom räckhåll för barnet. Kemikalier och farliga ämnen ska helst förvaras i ett överskåp – även om ni har lås på de lägre skåpen. Använd barnsäkra lås eller låssystem på skåpen för att förhindra att barnet kan öppna dem.

Barnsäkra fönster

Fönster kan vara farliga om de inte är ordentligt barnsäkrade. Se till att fönstren inte kan öppnas tillräckligt brett för att ett barn ska kunna klättra ut genom dem. Du kan använda fönstersäkerhetslås eller fönsterspärrar för att begränsa öppningsutrymmet och skydda ditt barn från fallrisk.

Barnsäkra dörr & ytterdörr

barnsäkra dörr ytterdörr balkongdörr

Dörrar och ytterdörrar kan utgöra en säkerhetsrisk för små barn, särskilt om de kan öppnas lätt. Se till att dörrarna är försedda med barnsäkra lås som barnet inte kan öppna själv. För ytterdörren kan du installera en dörrkedja eller säkerhetskedja för extra skydd.

Det är viktigt att komma ihåg att barnsäkra åtgärder ska vara anpassade efter barnets ålder och utvecklingsnivå. Regelbunden tillsyn och att vara medveten om potentiella faror är avgörande för att skapa ett säkert hemmiljö för ditt barn.

Läs även: Kudde till bebis – Ska en nyfödd ha kudde eller inte?

Barnsäkra köket

När det kommer till köket är det viktigt att vidta åtgärder för att göra det säkert för ditt barn. Här är några saker att tänka på när du vill barnsäkra köket.

Barnsäkra spisen

barnsäkra spis kök ugn

Spisen kan vara farlig för små barn på grund av de heta kokhällarna och ugnen. För att barnsäkra spisen kan du använda en spisgrind eller spisvakt som förhindrar att barnet kan komma åt de heta ytor. Använd barnlåset som finns på de flesta spisar idag.

Se också till att handtagen på kastruller och stekpannor vänds inåt på spisen för att undvika att barnet kan dra ner dem och riskera att bränna sig.

Barnsäkra knivar

Knivar är farliga verktyg som inte bör vara inom räckhåll för barn. Förvara knivar i en låda eller ett knivblock som är placerat högt upp och utom syn- och räckhåll för ditt barn. Det är också viktigt att undvika att använda knivar när ditt barn är i närheten för att minimera risken för olyckor.

Att barnsäkra köket handlar om att eliminera farliga föremål och att skapa en trygg miljö för ditt barn att vistas i. Kom ihåg att ha en konstant tillsyn över ditt barn när du befinner dig i köket och undvik att lämna farliga föremål eller het mat utom räckhåll för dem.

Läs även: Varför vi rekommenderar en Bedside crib framför spjälsäng den första tiden

Vilka andra områden i hemmet bör jag barnsäkra?

Förutom de områden som nämns i artikeln bör du också barnsäkra badrummet genom att använda toalettsäkerhetslås och förvara farliga kemikalier utom räckhåll. Även vardagsrummet kan behöva barnsäkras genom att täcka eluttag och säkra möbler som kan välta.

Hur kan jag hålla mitt barn säkert utanför hemmet?

När du är utanför hemmet kan du inte alltid ha full kontroll över de olika farorna som kan uppstå. Då gäller det istället att ha mer och bättre uppsikt samt att snabbt identifiera de allra värsta riskerna. Att flytta på ett lättillgängligt knivblock eller stänga dörren till källartrappan kan vara snabba men enkla lösningar när ni är i någon annans hem.

Kom ihåg att inget ersätter övervakning och uppmärksamhet från föräldrarna. Det är viktigt att vara medveten om ditt barns aktiviteter och se till att de vistas i en säker miljö oavsett var de befinner sig.

barnsäkra hemmet barn baby nyfödd

Avslutning

Att barnsäkra ditt hem är en viktig uppgift som förälder för att skydda ditt barn från olyckor och faror. Genom att följa riktlinjerna för barnsäkerhet kan du skapa en trygg och säker miljö där ditt barn kan växa och utforska utan onödiga risker.

Kom ihåg att alltid anpassa barnsäkerheten efter ditt barns ålder och utvecklingsnivå. Regelbunden tillsyn och att vara medveten om potentiella faror är avgörande för att skapa en trygg hemmiljö.

You may also like

Leave a Comment