fbpx

Solskyddsfaktor barn bäst i test – giftfri solkräm barn 2022

by Rodrigo
Solskyddsfaktor barn bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vinnaren av årets bästa solskyddsfaktor är ACO. I ett stort norskt test som utfördes, där flera solskyddskrämer testades, gick ACO ut som vinnare i flera av de prövade punkterna. Deras solskyddssortiment är både giftfritt och säkert att använda för dig som är gravid och för dina barn.

Köp ACO solkräm för barn HÄR

Vad är fysikaliskt solskydd?

Ett fysikaliskt solskydd är en kräm som är tillverkad med hjälp av små och naturliga mineralpartiklar, vanligast titandioxid och zinkoxid. Dessa lägger sig som en hinna på huden och reflekterar bort solens skadliga strålning. Det som är bra med det fysikaliska solskyddet är att det inte går ned i huden, utan stannar enbart på hudens yta. Därför kan den upplevas tjock och rik i konsistensen vid applicering.

Hur vet man om ett solskydd är fysikaliskt?

Det lättaste sättet att få reda på om ett solskydd är fysikaliskt är att läsa på innehållsförpackningen. Fysikaliska solskydd innehåller mineralpartiklar i form av titandioxid och zinkoxid som reflekterar bort solens skadliga strålar från hudens yta.

Vilka solkrämer är fysikaliska?

Det finns en hel uppsjö av solkrämer som är fysikaliska! Det lättaste sättet för dig att ta reda på vilka solkrämer som finns är att antingen besöka ditt närmsta apotek, eller surfa in på ett apotek på nätet.

Skillnaden mellan fysikaliskt och kemiskt solskydd

Det finns som sagt otroligt många alternativ när det kommer till solskydd, så jag kan verkligen förstå att det kan kännas förvirrande att förstå skillnaden sinsemellan. Men häng på, så ska jag försöka förklara!

Fysikaliskt solskydd

ACO Kids Sensitive Sun Cream SPF 30 HÄR / Bioregena Sunscreen Kids SPF 50 HÄR

Det fysikaliska solskyddet är en kräm som består av små mineralpartiklar, dessa mineralpartiklar består av titandioxid och zinkoxid.

Vid användning av ett fysikaliskt solskydd går krämen inte ned i hudens lager, utan lägger sig på ytan som en skyddande hinna. Detta gör att krämen kan kännas fet och huden kan bli kladdig. Det som är bra med fysikaliska solskydd är att inga skadliga ämnen tränger igenom huden, samtidigt som huden skyddas mot skadlig strålning!

När den fysikaliska solkrämen kommer i kontakt med vatten, svett eller annan vätska försvinner den. Därför är det viktigt att vara noggrann med att återapplicera denna typ av solskydd.

Kemiskt solskydd

EVY Sunscreen Mousse For Children SPF 50 HÄR / Eucerin Sensitive Protect Kids SPF 50+ HÄR

Det kemiska solskyddet är nog det som är mest vanligt, eller har i alla fall varit det under en längre tid. Detta beror dels på att det är lättare att applicera och dels för att det är billigare att tillverka och köpa.

Det kemiska solskyddet består av kemiska ämnen som exempelvis Dioxybenzone, Aminobenzoic Acid och Avobenzone. Dessa går ned i huden och skapar en kemisk reaktion när solens strålar träffar hudytan. Denna kemiska reaktion oskadliggör UV-strålningen och förvandlar den till värme. Det är viktigt att förvara det kemiska solskyddet svalt för att det inte ska bli dåligt.

Är ACO solskydd fysikaliskt?

ACO är en välkänd leverantör av solskydd som är noga kontrollerad och godkänd av bland annat EUs direktiv för UV-skydd. Deras produkter är fria från bevisat hormonstörande ämnen. Dock är deras solskydd inte fysikaliska, utan kemiska.

Är solkräm giftigt?

Det har på senare år uppkommit diverse studier som pekat på faran med vissa ämnen som finns i solkräm. Dessa ämnen har varit skadliga både för människan och miljön, främst för våra korallrev. Dagens solskydd är noga kontrollerade men trots det finns det diverse ämnen som inte är bra för kroppen. Därför är det viktigt att välja ett solskydd med bra ingredienser.

Är solkräm farligt för barn?

Barn är känsliga. Både när det kommer till solen och skadliga ämnen. Självklart är det viktigt att skydda sitt barn mot solen med hjälp av solkräm, men använd gärna en solkräm med fysikaliskt filter till ditt barn. Denna typ av solkräm minskar risken för utveckling av allergi och har inte samma effekt av att gå ned i huden som ett kemiskt solskydd.

Vilka solkrämer är godkända?

I studier som har gjorts på solkräm har det framkommit att många av de krämer som godkänts för försäljning inom EU, ändå kan orsaka åverkan på hälsan. Många solkrämer innehåller nämligen hormonstörande ämnen och andra ingredienser som kan få ditt barn att utveckla allergi. Därför är det viktigt att välja en solkräm för dig och ditt barn som är fri från dessa ämnen.

Den bästa solkrämen som blivit vinnare i testen är ACO. Denna solkräm ska vara säker att använda på ditt barn.

ACO Kids Active Sun Spray SPF 50+ HÄR / ACO Kids Active Sun Lotion SPF 50+ HÄR / ACO Kids Sun Solstift SPF 50 HÄR

Hur mycket skyddar kläder mot solen?

Kläder är, enligt strålskyddsmyndigheten, det bästa solskyddet som går att hitta mot solen. Det beror på att textilen absorberar de farliga UV-strålarna innan de når huden. Tänk på att alltid skydda dig i solen, oavsett om det är med hjälp av kläder eller solskydd.

Kan bebis bränna sig i skuggan?

Det är viktigt att tänka på när du vistas ute med ditt barn att vara noggrann med att applicera solkräm regelbundet. Det gäller även om ni endast vistas i skuggan. Ett barns hud är mycket känsligt och skadliga UV-strålar når huden även i skuggan.

Vilken solkräm till bebis?

Små bebisar upp till ett år ska inte vistas i solen överhuvudtaget. Deras hud bör alltid vara täckt av någon typ av textil, därav behöver bebisar inte använda solkräm.

Får man smörja bebisar med solkräm?

Bebisar är känsliga. Trots att det finns bra solkräm som minskar risken för att utveckla allergier och andra hälsoproblem, bör du inte smörja in din bebis med solkräm. Undvik istället solen så länge ditt barn inte har börjat gå.

Geggamoja UV-dräkt bebis HÄR / Vändbar solhatt 0-4 månader HÄR / Geggamoja solkeps bebis HÄR

När kan barn börja använda solkräm?

Barn bör skyddas mot direkt solljus så länge som möjligt. Av egen erfarenhet funkar det så länge barnet inte har börjat gå eller transportera sig själv. Skydda ditt barn så länge som möjligt med hjälp av kläder. Använd sedan solkräm på de delar av kroppen där kläderna inte täcker. Det finns ingen regel för när ditt barn kan börja använda solkräm.

Är det farligt att använda vuxen-solkräm till barn?

Huden på ett barn är i jämförelse med vuxen hud väldigt tunn. Det gör att barnets hud är extra känsligt för yttre påverkan i form av sol och solkrämsprodukter. Solkräm för barn är utvecklade för att användas till känslig hud, på ett helt annat sätt än solkräm för vuxna. Därför rekommenderas det inte att använda solskydd för vuxna till barn.

Vilken solkräm till barn?

Personligen så rekommenderar jag dig att använda en solkräm som är godkänd enligt EUs direktiv och regler, samt har bevisats vara fri från skadliga och hormonstörande ämnen. ACO är ett märke som jag själv använder till mig och mina barn. Deras solskydd har blivit testade i olika studier och bevisats vara skonsamt och fritt från hormonstörande ämnen.

Hur ofta ska man smörja barn med solkräm?

Barn är ofta aktiva, oavsett om det gäller i sandlådan eller i vattnet. På grund av detta finns risken att solkrämen inte sitter lika länge. Därför är det viktigt att smörja ofta, minst varannan timme och ännu tätare om ditt barn badar, vistas i vattnet eller svettas.

Läs även: Stokke Jetkids Bedbox Recension

Hur mycket solkräm ska man ta?

Solkräm skall tas i riklig mängd. Till en vuxen rekommenderas cirka 30 ml per insmörjning. Snåla därför inte, oavsett om du använder kräm eller spray. Se alltid till så att huden är helt täckt.

Vad betyder solskyddsfaktor 30?

Solskyddsfaktor förkortas SPF och har vanligtvis ett nummer direkt efter sig, exempelvis 30. Denna siffra anger hur många gånger längre tid du kan vistas i solen, än om du inte hade haft den på dig. Så använder du SPF 30 kan ditt barn vara i solen 30 gånger längre tid, än om hen inte haft solskydd på sig alls.

Hur länge håller SPF 50?

Hur länge solskyddet håller är högst individuellt och beror dels på hudtyp men även vad man gör under dagen. Om ditt barn badar om vart annat behöver du applicera ny solkräm så snart hen kommer upp ur badet, eftersom den försvinner från huden när den blir blöt. Även om barnet svettas finns en tendens till att solkrämen försvinner och behöver då appliceras med mindre mellanrum.

Det rekommenderas att återapplicera solkräm var varannan timma och oftare än så beroende på aktivitet.

Är det stor skillnad på SPF 30 och 50?

Faktum är att det inte skiljer mer än 1 % mellan SPF 30 och SPF 50 när man pratar skydd. Men trots detta rekommenderas alltid ett så högt skydd som möjligt till ditt barn SPF 50 har en skyddsfrekvens på 98% mot solens skadliga UV-strålar.

ECO Cosmetics Baby & Kids SPF 50+ HÄR / Bamse solkräm SPF 50 HÄR / Avéne Sunspray SPF 50 HÄR / La Roche Posay Anthelios SPF 50+ HÄR

Måste man tvätta bort solkräm?

Oavsett om ditt barn använder ett kemiskt eller fyskaliskt solskydd bör det alltid avlägsnas på kvällen. Detta beror på att solkräm lägger sig på hudens yta som en hinna och bör därför tvättas av efter en dag i solen för att låta huden andas.

Hur länge håller solkräm?

Det är viktigt att förvara din solkräm rätt. Eftersom solskydd innehåller aktiva ingredienser och mikropartiklar som skall skydda huden är det viktigt att inte aktivera dem i förväg. Därför ska du alltid, oavsett om solkrämen är öppnad eller inte, förvara den svalt och mörkt.

Öppnad solkräm har en hållbarhetslängd på cirka ett år, sedan är det dags att slänga och köpa nytt. Tänk på att solskyddet kan vara sämre redan innan ettårs-gränsen är nådd. Solskydd i oöppnad förpackning kan hålla mycket längre än ett år. Titta alltid på datumstämplingen på produkten.

Måste man köpa ny solkräm varje år?

Eftersom en öppnad solkräm har en livslängd på cirka ett år så rekommenderas det att du köper ny solkräm varje år, även om du har kvar kräm från förra året. Det är onödigt att riskera att bränna sig i solen, enbart på grund av att skyddet i krämen inte längre är aktivt. Så därför rekommenderar jag att ha som vana att köpa ny solkräm inför varje semester!

You may also like

Leave a Comment