Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
När du väntar barn önskar du bara att allting ska gå så smidigt som möjligt vid förlossningen. Vare sig det är första barnet eller inte så är det alltid en del spänning innan allt är över. Ibland ligger barnet inte med huvudet rätt ner, en så kallad sätesbjudning. Då måste man vända på barnet för att hen ska kunna födas naturlig väg.
När brukar barn lägga sig med huvudet ner?
För förstföderskor brukar barnet lägga sig på plats med huvudet neråt redan i vecka 32. Det är klart att en del vrider lite på sig, speciellt om det är gott om plats där inne. Men för det mesta kan du känna hur det intar sin position. För omföderskor brukar det ta lite längre tid, barnet lägger sig med huvudet ner i vecka 37 eller där omkring.
Hur ska barnet ligga vid förlossning?
Det är lättare för barnet att komma ut om huvudet ligger neråt. Bland annat för att det är den största kroppsdelen. När huvudet kommit ut brukar resten av kroppen nästan slinka ut av sig självt. Om stjärten kommer först måste bebisen födas dubbelvikt, då kommer huvudet ut sist. Det är en mer komplicerad förlossning som kan ta tid.
När huvudet ligger neråt kan personalen också hjälpa till om förlossningen skulle dra ut på tiden. De kan använda en så kallad sugklocka och dra ut barnet. Det är inte möjligt om den ligger i säte. För det mesta rekommenderar man kejsarsnitt om det inte går att vända på barnet.
Vad beror sätesbjudning på?
Man vet egentligen inte varför en del barn lägger sig i sätesbjudning. Däremot så verkar det vara vissa faktorer som kan spela in.

Det är ovanligt med första barnet, till exempel. Samtidigt är det vanligare när du väntar tvillingar. Om du har för lite eller för mycket fostervatten kan det också uppstå en sätesbjudning. Eller om du har haft en prematur födsel tidigare. Andra faktorer kan vara att livmodern är onormalt formad. Om du röker under graviditeten eller går upp mycket i vikt kan det också leda till sätesbjudning.
Situationer med risk för sätesbjudning:
- Tvillingar
- Omföderska
- Röker under graviditeten
- Onormalt formad livmoder
- För lite eller mycket fostervatten
- Går upp mycket i vikt under graviditeten
- Historia med prematur födsel
Hur många procent ligger i säte?
De allra flesta bebisar vänder på sig av sig själva när det börjar bli dags för förlossningen. Man beräknar att barnet ligger åt fel håll i 1 av 25 graviditeter. Det är ungefär 3–5 procent. Eftersom risken finns där så är just läget något som barnmorskan kontrollerar när bebisen borde ha lagt sig till rätta.
Tvärläge – hur känns det när bebisen ligger på tvären?
En del känner ingenting, men andra tycker det verkligen är uppenbart att bebisen ligger på tvären. Du har ett huvud på ena sidan och en stjärt på andra. Men även om det inte är lika tydligt så kan du känna av rörelserna. En bebis som ligger på tvären brukar kännas av på sidorna, eller runt naveln. Inte så mycket uppåt eller neråt.
Vad är vändningsförsök?
Det bästa är om bebisen vänder sig och ligger med huvudet neråt. I alla fall om du vill ha en naturlig förlossning. Om den ligger i säte så försöker man vända på den, så att huvudet kommer på rätt plats. Det görs med stor försiktighet av en läkare, och man kontrollerar noga med ett ultraljud hur det står till där inne.
Läs även: 15 tidiga tecken på att förlossningen är nära
När göra vändningsförsök?
Det är vanligt att göra ett vändningsförsök i vecka 35–37. Men ibland vänder sig barnet igen och då måste man göra det ännu senare. Många barn fastnar dock på rätt ställe när de väl blivit vända, men det är något som måste följas upp. Det är lättare att vända på barnet tidigt, eftersom det ännu finns plats att röra sig på.
Hur går ett vändningsförsök till?
Även om du redan vet att ditt barn ligger i sätesbjudning så gör man om undersökningen.
Doktorn känner utanpå magen för att se hur barnet ligger. I vecka 35 är bebisen runt 45 centimeter och väger nästan 2,5 kilo, så det är inte svårt att känna. Men för att vara riktigt säkra gör man även ett ultraljud. Förutom barnets position kan de också se moderkakan och hur mycket fostervatten det finns där inne.
Ofta får du medicin via en venkateter (Brichanyl), för att livmodern ska slappna av. Det kan vara lite olustigt, du darrar och får hjärtklappning. Men det är helt ofarligt och går över så fort proceduren är klar. Ibland kontrollerar de också hur bebisen mår med ett CTG.
Själva vändningen sker manuellt. Läkaren lägger sina händer på din mage och pressar tills barnet gör en kullerbytta. Hen för huvudet neråt och stjärten uppåt. Efteråt kontrollerar de barnet igen med ett CTG. Du kan vara uppe och gå, sedan gör läkaren ett nytt ultraljud för att se om bebisen ligger rätt.

Gör ett vändningsförsök ont?
Det brukar inte göra ont med vändningsförsök. Du kan känna dig lite öm efteråt, men inte mycket mer. Naturligtvis kan det vara obehagligt med dropp och händer som trycker på din mage. Det är en ganska stor sensation när barnet vänder på sig. Men sedan fortsätter bara allting som vanligt.
Risker med vändningsförsök
För det mesta mår både du och barnet bra efter ett vändningsförsök. Det är bara en förändring av bebisens position i magen. Men ibland kan det påverka barnet negativt, det är därför man kontrollerar med CTG. Då kan det bli aktuellt med ett akut kejsarsnitt. Eftersom risken finns är vårdpersonalen förberedd på det. Men det är alltså ovanligt att det händer.
Vändningsförsök statistik – hur ofta lyckas det?
Runt hälften av alla vändningsförsök lyckas, och bebisen lägger sig med huvudet ned. Ibland rör hen på sig och hamnar återigen i sätesbjudning, och då kan man försöka igen. Andra gånger är det inte möjligt att vända på bebisen och då får du eventuellt förändra din förlossningsplan. En del väljer att föda vaginalt även om barnet ligger i säte, men det är inte alltid möjligt.
Kan man göra vändningsförsök hemma
Ett vändningsförsök görs på sjukhuset under mycket kontrollerade förhållanden. Så det är inte något du ens bör försöka göra hemma. Däremot så finns det en del husmorstips om vad du kan göra för att bebisen ska vända sig själv.
Som att ligga på golvet med kuddar under höfterna, och förbli där 10–15 minuter. Eller så kan din partner prata med dina nedre regioner, för barn följer gärna ljud. Ett alternativ är att göra det med en lampa eftersom de också är känsliga för ljus. Återigen andra har prövat på att stå på händerna i en simbassäng med ganska djupt vatten.
Det allra säkraste och mest effektiva är dock att låta läkarna göra ett vändningsförsök. Bland annat för att de kan ha koll även på hur bebisen mår hela tiden.
Vändningsförsök utan bricanyl
Det är viktigt att livmodern är avslappnad under vändningsförsöket. Annars kan den dra ihop sig och bli som en hård boll, vilket gör det omöjligt för bebisen att röra sig. Därför brukar man göra en infart i handen och föra in Bricanyl. Men om du är överkänslig mot det här läkemedlet kan de försöka göra vändningen utan, även om det är ganska ovanligt. Bebisen måste ju också må bra och inte bli stressad.
Vändningsförsök navelsträng
Barnet får all sin näring genom navelsträngen. Så när läkaren gör ett vändningsförsök är det viktigt att veta var den ligger, så att de inte pressar mot den av misstag. Men både före och efter vändningen så kontrollerar man noga hur bebisen mår.
En del barn föds med navelsträngen lindad runt halsen eller magen. Det kan hända vare sig en läkare vänder på barnet eller det byter ställning själv. Barnmorskan är väl medveten om att det är möjligt, och befriar barnet från den med en gång.
Måste man göra ett vändningsförsök?
En förlossning är väldigt personlig och du har rätt att välja hur den ska gå till. Det samma gäller vändningsförsök, du måste ingenting. Däremot kan läkarna säga att du inte får föda naturligt om bebisen ligger fel, men det beror på riskerna och inte ditt val.
Vändningsförsök film
Här nedan finns en video på hur ett vändningsförsök kan gå till i praktiken. Hur mycket läkaren behöver kämpa kan variera, ibland går det lätt och ibland tar det längre tid.
Är det vanligt att förlossningen sätts i gång under vändningsförsök?
Nej, det är inte vanligt, men risken finns där. Men eftersom man gör ett vändningsförsök väldigt sent i graviditeten är det ingen fara för bebisen. För det mesta åker du dock bara hem efter vändningen och fortsätter med din graviditet tills det är dags för förlossning.
När görs kejsarsnitt vid sätesbjudning?
Om du inte vill föda vaginalt när barnet ligger i säte kan du välja ett planerat kejsarsnitt, precis som av andra orsaker. Skulle bebisen vända på sig i sista minuten kan du alltid ändra åsikt och föda naturligt.
Men ibland kanske det är läkaren som säger att du behöver snittas. Det kan ha flera olika orsaker. En av dem är om förlossningen inte kommer i gång av sig självt, då kan det bli aktuellt att snitta.
De mäter också ditt bäcken och ser om det är stort nog att föda ett barn i sätesbjudning. Om du har fött barn tidigare är det ofta gott om plats, men inte alltid. Det här kontrollerar man med en röntgenbild.
En annan anledning kan vara att bebisen är liten för sin ålder, så att säga. Den måste väga mellan 2 och 4 kilo för att du ska kunna föda vaginalt. Annars kan det vara riskfyllt för barnet. Man mäter även hur mycket fostervatten som finns. Ifall det är för lite måste du föda med kejsarsnitt.
- För litet bäcken
- Inte tillräckligt med fostervatten
- Liten bebis
- Förlossningen har inte kommit i gång
Läs även: Packa förlossningsväska – Vad du behöver & Inte behöver i din BB väska
När barnet ligger i säte
Det är vanligt att oroa sig under en graviditet, men det finns ofta lösningar till de flesta situationer. Om barnet ligger i sätesbjudning kan du välja om du vill pröva på en sätesvändning.
Vården informerar dig om alla steg i proceduren och sedan kan du fatta ett beslut. Vanligtvis så blir det kejsarsnitt om barnet inte ligger med huvudet ned, men det är något som bestäms i varje enskilt fall. Det finns så många faktorer som måste falla på plats. Men det är ibland möjligt att föda ett barn vaginalt, även om hen kommer ut med stjärten först.